neljapäev, 18. august 2016

Moositegu





Vaarikad - mu lemmikud marjad ja vaarikamoos mu lemmikmoos. Ühel hetkel sai lihtsalt kõrini toormoosidest. Kõigest marjadest tehti toormoosi. Aga mina tulin tagasi vana hea keedumoosi juurde. See on kuidagi nii nostalgiline. Pannkooke sööme me harva, ega sellepärast ma moosi ei keetnudki... hoopis armastan ma hommikuti putru teha. Eriti meeldivad mulle neljaviljapuder ja riisipuder ... ja ükski moos pole nii hea, kui vanakooli vaarikamoos.

Seda, et ma ka sellel suvel tahan pudrumagustajat keeta, avastasin ma muidugi liiga hilja, tuttavatel oli juba marjahooaeg läbi saanud. Läksin turule - sain šoki, et kilo hind nii kallis oli, 8 eurot. Ainult ühes putkas oli 6 eurot. Võtsin ikka soodsamast, aga koju jõudes avastasin, et paljud marjad hallitasid. Üheksast karbist sain 3 täis karpi halvaks läinud marju :(  

Moosi keetmise juures ei ole mitte mingit kunsti. 
Mina kasutasin spetsiaalset moosisuhkrut, sellega pole tarvis moosi pikalt keeta, piisab 10 minutist. Eirinevalt tavalisest suhkrust, sisaldab moosisuhkur puuviljapektiini, mis on looduslik paksendi ja teeb moosi paksemaks. Samuti ei pea moosisuhkurt panema nii palju kui tavalist suhkrut.
1 kg tavalist suhkrut = 1 kg / 2l marju
   1 kg moosisuhkur = 2 kg / 4l marju

Purkide ettevalmistus nägi välja järgmine: pestud ja kuivad purgid panin keemise ajaks ahjuplaadi peale ja ahju u 180 C juures. Kaaned keetsin kuumas vees läbi. Tõstsin purgid valmis moosi täis ja sulgesis kõvasti kaane.

Nüüd võin talve üle elada!!! Sügavkülmik on ka marju täis...mustikaid ja mustsõstraid.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar